26 Aralık 2014 Cuma

Nurizer Usulü Hint Yemekleri




Hint yemekleri sevdiğimden yurtdışında iken Hint lokantasına gitmeye çalışırız. Ailemde sevdiğinden bazen internetten bazen kitaplardan değişik tarifleri deneyerek kendimce bir menü oluşturdum. Eminim bir Hintliyi misafir etsem beğenmez ama bulabildiğim baharatlarla arada Hint yemeği yapmak soframıza bir çeşitlilik katıyor. Zaten baharatçılarda kullandığım her çeşit toz baharatı bulmak mümkün. Son yıllarda tariflerde çok kullanılan “garam masala” isimli baharat karışımı ise büyük marketlerde, bilhassa Macro’larda, bulabilirsiniz. En çok kullandığım “Mae Ploy” marka “Red Curry Paste”ise küçük plastik kavanozlarda her markette bulabilirsiniz. Kullanmadığınız kısmı buzluğa koyun, gerektiğinde yine kullanabilirsiniz.


Sarı Pilav

Bir bardak “Basmati” pirinci iyice yıkayın ve yarım saat suda bekletin. Bir litre suya bir kaşık tuz iki kaşık zerdeçal koyun ve kaynatın. Süzdüğünüz pirinci kaynayan suya dökün. 8 dakika kadar kaynadıktan sonra süzün. Üç kaşık zeytinyağı koyduğunuz tencereye süzülmüş pirinci koyun. Üzerine yaklaşık 60 -70 gr. tereyağı koyup ve ağzını kapatın. Diğer tarafta kabukları soyulmuş bir avuç bademi az yağda pembeleştirip kenara koyun.
Servisten hemen önce kısık ateşte arada karıştırarak, pilavı ısıtın. Yağı az gibiyse biraz daha tereyağı veya zeytinyağı ekleyebilirsiniz. Ocağı kapatmadan bademleri, bir avuç kuru üzümü ve bir küçük paket kuşüzümünü pilava ilave edip iyice karıştırın. 

Mercimek Ezme

Malzemeler:
1 bardak mercimek
1soğan
3 diş sarımsak
1 çay kaşığı hardal tohumu
2 çay kaşığı “garam masala”(Hint baharatı karışımı – Macrolarda bulabilirsiniz)
1 çay kaşığı zerdeçal
2 çay kaşığı köri
1 çay kaşığı tuz

Yapılışı:

Mercimekleri iyice yıkayıp, süzün. Küçük küçük kestiğiniz soğanları ve sarımsakları ayçiçeği yağında pembeleştirin. Bütün baharatları içine atıp hafifçe çevirin. Mercimeği tencereye koyup üzerine 2 bardak su ekleyin. Mercimekler yumuşayıncaya kadar kısık ateşte pişirin, gerekirse biraz daha su ekleyebilirsiniz. (Patates püresi kıvamında olmalı, sulu olmamalı) Servis yapmadan evvel içine kişniş veya maydanoz yaprakları karıştırın.

Körili Nohut:

Malzemeler:

1 su bardağı Nohut
1 soğan
6 tane sarımsak
3cm.lik taze zencefil
2 domates
1 yeşil biber
2 tane kakule
1 çay kaşığı kimyon
2 çay kaşığı kırmızı biber
2 çay kaşığı kişniş
2 çay kaşığı köri
4 tane karanfil
2 çay kaşığı tuz
100ml. Hindistan cevizi sütü

Yapılışı:

-       Nohutları akşamdan suya koyun. Sabah yumuşayana kadar haşlayıp, süzün.
-       4-5 kaşık zeytinyağında küçük küçük doğradığınız soğanları, sarımsakları ve dörde böldüğünüz taze zencefili 2-3 dakika kavurun, sonra baharatları içine katarak biraz daha kavurun. Nohutları içine koyduktan sonra üzerine yarım bardak su ilave edin. Üzerine domates ve biberi doğrayıp kapağını kapatın. Kısık ateşte yarım saat kadar pişirin. Arada suyunu kontrol edin gerekirse ekleyin, fazla sulu olmamalı. Sonra da Hindistan cevizi sütü (bulamazsanız krema da olur) ekleyip, on dakika daha pişirin.
-       Bazen pişirmeye başlamadan içine bir yemek kaşığı “Red Curry Paste” koyuyorum, baharatı daha çok olsun diye tercih sizin. Bu sefer arkadaşlarım sevmez diye koymamıştım.

Körili Kuzu

Malzemeler:

1kg. Kuzu kol
2 patates
2 havuç
3 yemek kaşığı “Red Curry Paste”
1 soğan
6 sarımsak
3 cm uzunluğunda taze zencefil
4 kakule
1 tarçın çubuğu
2 çay kaşığı tuz
100 ml. Hindistan cevizi sütü

Yapılışı:

-       Kuzu kolu büyük kemikli kuşbaşılar halinde hazırlatın.
-       3-4 yemekkaşığı zeytinyağını koyduğunuz tencereye 3 yemek kaşığı “Kırmızı Köri Macunu- Red Curry Paste”i ekleyin. (Marketlerde bulabilirsiniz, benimkinin markası Mae Ploy). Soğan, sarımsak, taze zencefili de ekleyin.
-       Etleri de tencereye koyup, renkleri değişinceye kadar çevirin. Kakule, tarçın, tuz ekledikten sonra bir bardak su koyup ağzını kapayın.
-       Kaynadıktan sonra kısık ateşe alıp yarım saat pişirin.
-       Yarım saat sonra içine büyük büyük doğradığınız patates ve havuçları ekleyin.

-       15 dakika sonra Hindistan cevizi sütü (veya kremayı) ekleyin ve bir 15 dakika daha pişirin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder