Hint
yemekleri sevdiğimden yurtdışında iken Hint lokantasına gitmeye çalışırız.
Ailemde sevdiğinden bazen internetten bazen kitaplardan değişik tarifleri
deneyerek kendimce bir menü oluşturdum. Eminim bir Hintliyi misafir etsem
beğenmez ama bulabildiğim baharatlarla arada Hint yemeği yapmak soframıza bir
çeşitlilik katıyor. Zaten baharatçılarda kullandığım her çeşit toz baharatı
bulmak mümkün. Son yıllarda tariflerde çok kullanılan “garam masala” isimli
baharat karışımı ise büyük marketlerde, bilhassa Macro’larda, bulabilirsiniz.
En çok kullandığım “Mae Ploy” marka “Red Curry Paste”ise küçük plastik
kavanozlarda her markette bulabilirsiniz. Kullanmadığınız kısmı buzluğa koyun,
gerektiğinde yine kullanabilirsiniz.
Sarı Pilav
Bir bardak
“Basmati” pirinci iyice yıkayın ve yarım saat suda bekletin. Bir litre suya bir
kaşık tuz iki kaşık zerdeçal koyun ve kaynatın. Süzdüğünüz pirinci kaynayan
suya dökün. 8 dakika kadar kaynadıktan sonra süzün. Üç kaşık zeytinyağı
koyduğunuz tencereye süzülmüş pirinci koyun. Üzerine yaklaşık 60 -70 gr.
tereyağı koyup ve ağzını kapatın. Diğer tarafta kabukları soyulmuş bir avuç
bademi az yağda pembeleştirip kenara koyun.
Servisten
hemen önce kısık ateşte arada karıştırarak, pilavı ısıtın. Yağı az gibiyse
biraz daha tereyağı veya zeytinyağı ekleyebilirsiniz. Ocağı kapatmadan
bademleri, bir avuç kuru üzümü ve bir küçük paket kuşüzümünü pilava ilave edip
iyice karıştırın.
Mercimek Ezme
Malzemeler:
1 bardak
mercimek
1soğan
3 diş
sarımsak
1 çay kaşığı
hardal tohumu
2 çay kaşığı
“garam masala”(Hint baharatı karışımı – Macrolarda bulabilirsiniz)
1 çay kaşığı
zerdeçal
2 çay kaşığı
köri
1 çay kaşığı
tuz
Yapılışı:
Mercimekleri
iyice yıkayıp, süzün. Küçük küçük kestiğiniz soğanları ve sarımsakları ayçiçeği
yağında pembeleştirin. Bütün baharatları içine atıp hafifçe çevirin. Mercimeği tencereye
koyup üzerine 2 bardak su ekleyin. Mercimekler yumuşayıncaya kadar kısık ateşte
pişirin, gerekirse biraz daha su ekleyebilirsiniz. (Patates püresi kıvamında
olmalı, sulu olmamalı) Servis yapmadan evvel içine kişniş veya maydanoz
yaprakları karıştırın.
Körili Nohut:
Malzemeler:
1 su bardağı
Nohut
1 soğan
6 tane
sarımsak
3cm.lik taze
zencefil
2 domates
1 yeşil
biber
2 tane
kakule
1 çay kaşığı
kimyon
2 çay kaşığı
kırmızı biber
2 çay kaşığı
kişniş
2 çay kaşığı
köri
4 tane
karanfil
2 çay kaşığı
tuz
100ml. Hindistan
cevizi sütü
Yapılışı:
-
Nohutları akşamdan suya koyun. Sabah yumuşayana kadar
haşlayıp, süzün.
-
4-5 kaşık zeytinyağında küçük küçük doğradığınız
soğanları, sarımsakları ve dörde böldüğünüz taze zencefili 2-3 dakika kavurun,
sonra baharatları içine katarak biraz daha kavurun. Nohutları içine koyduktan
sonra üzerine yarım bardak su ilave edin. Üzerine domates ve biberi doğrayıp
kapağını kapatın. Kısık ateşte yarım saat kadar pişirin. Arada suyunu kontrol
edin gerekirse ekleyin, fazla sulu olmamalı. Sonra da Hindistan cevizi sütü
(bulamazsanız krema da olur) ekleyip, on dakika daha pişirin.
-
Bazen pişirmeye başlamadan içine bir yemek kaşığı “Red
Curry Paste” koyuyorum, baharatı daha çok olsun diye tercih sizin. Bu sefer
arkadaşlarım sevmez diye koymamıştım.
Körili Kuzu
Malzemeler:
1kg. Kuzu kol
2 patates
2 havuç
3 yemek kaşığı “Red Curry Paste”
1 soğan
6 sarımsak
3 cm uzunluğunda taze zencefil
4 kakule
1 tarçın çubuğu
2 çay kaşığı tuz
100 ml. Hindistan cevizi sütü
Yapılışı:
-
Kuzu kolu büyük kemikli kuşbaşılar halinde hazırlatın.
-
3-4 yemekkaşığı zeytinyağını koyduğunuz tencereye 3 yemek
kaşığı “Kırmızı Köri Macunu- Red Curry Paste”i ekleyin. (Marketlerde
bulabilirsiniz, benimkinin markası Mae Ploy). Soğan, sarımsak, taze zencefili de
ekleyin.
-
Etleri de tencereye koyup, renkleri değişinceye kadar
çevirin. Kakule, tarçın, tuz ekledikten sonra bir bardak su koyup ağzını
kapayın.
-
Kaynadıktan sonra kısık ateşe alıp yarım saat pişirin.
-
Yarım saat sonra içine büyük büyük doğradığınız patates
ve havuçları ekleyin.
-
15 dakika sonra Hindistan cevizi sütü (veya kremayı)
ekleyin ve bir 15 dakika daha pişirin.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder