Sekiz Kitap Kulübü Ocak ayında Demet’te toplanıp Osman
Balcıgil’in “Celile” romanını tartıştık. Nazım Hikmet’in annesi olan Celile’nin
enteresan hayat hikayesini tartışırken Demet’in zevkli sofrasında da birbirinden
lezzetli yemekler yedik. Tavuğun lezzetine kaptırıp fotoğraf çekmeyi unutmuşuz
ama tarifi aşağıda:
Malzemeler:
10 Parça tavuk kalça (derisiz ve kemiksiz)
30 adet kuru erik
2 adet kuru orta boy soğan
2 adet defne yaprağı
2 adet yıldız anason
2 adet çubuk tarçın
2 avuç kabuksuz badem
2 su bardağı tavuk suyu
2 yemek kaşığı zeytinyağı
Tuz
Karabiber
Hazırlanışı:
20 adet kuru eriği bıçakla ortadan kesin ama tamamen
ayırmayın dipleri bitişik kalsın. Tavuk etlerini bıçağınızla iyice, fileto
olacak şekilde açın ve her bir tavuk parçasının içine 2 adet ortadan ayrılmış
eriği koyup iyice sarın ve bir kürdanla tutturun.
Tencerede tereyağ ve zeytin yağı eritip içi erikle
doldurulmuş tavukları tencereye alın. Tavukların dışları renk alacak şekilde
her iki tarafını da pişirin. Pişen tavukları başka bir tabağa çıkarın. Aynı
tencereye jülyen kestiğiniz soğanı ekleyin ve biraz soteleyin.
Soğanlar yumuşayınca tavukları tekrar tencereye alın.Tuz ve
karabiber ekleyip bir dakika daha birlikte pişirin. Hemen ardından tavuk suyunu
ekleyin ve tencerenin içine kalan 10 adet kuru eriği, defne yaprağını, yıldız
anasonu, tarçın ve bademleri de koyun. Hepsini beraber 15 dakika kadar orta
ateşte, tencerenin ağzı kapalı bir şekilde pişirin. Afiyet olsun.
Tartışma sonrasında Nurizer ve Ufuk’un doğum günü pastasını
yedik.
Ayrılırken de Demet, yeni yılda ağzımızın tadı hep yerinde olsun diye, yaptığı nefis Ayva Reçellerini verdi hepimize.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder