24 Ocak 2011 Pazartesi

Meyvalı Kubbe Pasta

Posted by Picasa


 Zeliha’nın evinde Mario Vargas Llosa’nın “Cennet Başka Yerde” adlı romanını tartışırken yediğimiz pastanın tadını kitaptan bahsettiğimiz her zaman hatırlıyoruz.


Hamuru:
            5 yumurta
            1 su bardağında biraz fazla un
            1 su bardağından biraz az toz şeker
            2 yemek kaşığı dolusu kakao
            1 tatlı kaşığı kabartma tozu

Yumurtayla şekeri iyice çarp, un kabartma tozu, kakao karıştır. Biraz akıcı bir hamur olacak. Yağlanmış tepside, 180 derecede pişir.

İçi:
1 paket krem şantiyi yarım bardak sütle çarp, gayet koyu olmalı. Bir kısmını üstünün süsü için ayır. Geri kalanını küçük doğranmış meyvelerle karıştır. Örneğin; elma, muz, kivi, mandalina, portakal, nar, ananas. Buzdolabına koy.

Sosu:
         1/2 bardak su
         1/2 yemek kaşığından biraz fazla mısır nişastası
         1 dolu dolu kaşık kakao, biraz neskafe

Hepsini kısık ateşte karıştırarak pişir. Çabuk katılaşır, fazla koyulaşmasın. Servisten 1-2 saat önce pastanın üstüne sıcakken dök ve her tarafına dağıt.

Hamur pişince ılıkken ikiye bölünür. Şekerli şurup yapılır. İçine limon veya tercihen yarım portakal suyu, 1 kaşık likör ilave edilir. Ilıkken ikiye bölünen hamurun ikiside ıslatılır.
Daha önceden içi sıvı yağla incecik yağlanmış büyük bir kaseye hamurlardan biri , ortası çukur kalacak şekilde yerleştirilmeye çalşılır. Hamurun kırılmaması için kesinlikle soğmamış olması lazım. Ortasına buzdolabından çıkarılan kremşantili meyva salatası konulur. ikinci hamur üzerine kapak gibi yerleştirilir. Artık buzdolabına girmeye pastamız hazırdır. Servis yapılana kadar bir gece bekleyebilir. (en az 2-3 saat dolapta kalmalı.)
Servisten   en az 1 saat önce dolaptan çıkarılıp servis kabına ters çevrilir. Böylece pastamız kubbe şeklini alır. Yukardaki sos yapılarak sıcakken, dökülmeli soğuyunca üstü krem şantinin kalanıyla isteğe bağlı süslenmelidir. Yada krem şanti süsü yerine fıstık tozuda dökülebilir. 
Afiyet olsun. ZELİHA


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder