8 Kasım 2018 Perşembe

Anjelik Erikli Tart




Uzun yaz tatilinden sonra Ufuk’un evinde toplanıp Dostoyevski’nin “Karamazov Kardeşler”ini tartıştık. Bir baba ve dört oğlunun arasındaki çatışmaları konu alan 1025 sayfalık roman aşk, para, vicdan, merhamet, din, Tanrı hakkında uzun tartışmalara yer verdiğinden bizde doyurucu tartışmalar yaptık. Bunda Ufuk’un şık sofrası ve mükemmel yemeklerinin de etkisi çok oldu. Günün sonunda hem midemiz hem de beynimiz bayram etmişti.:))

Tart Hamuru :

250 gr  tereyağ
1 tatlı kaşığı elma sirkesi
½ bardak soğuk su
2+3/4 su bardağı un
2 yemek kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı öğütülmüş deniz tuzu

Yapılışı:

Tereyağını küçük parçalara ayırın ve 20 dakika buzlukta bekletin. Sirke ve suyu karıştırıp kullanana kadar buzdolabında bekletin. Bir kapta un, tuz ve şekeri karıştırın. Ufak parçalanmış tereyağını ekleyin, ve keskin bir bıçakla, kuru karışıma tereyağını karıştırın. Tabii ki bıçağın keskin tarafı ile her darbede tereyağlarını daha da küçük parçalara ayırarak unlu karışımla birleşmesini sağlayın. Daha sonra su+sirke karışımında 1’er kaşık ekleyip parmak uçlarınızla hamuru karıştırın. Su bittiğinde hamur toplanır hale gelmelidir. Hamuru 2 parçaya bölün ve stretch filmle sarın, en az 3 saat buzdolabında bekletin. Sonra her parçayı ayrı tart kalıplarına bir merdane yardımıyla açıp yerleştirin.


Tartın İçi ve üstü (1 tart) için Sos:

800 gr Anjelik Erik
½ su bardağı ve 3 yemek kaşığı şeker
15 gr tereyağ

Eriklerin ikisini bir kaba rendeleyin ve ½ bardak şekerle önce harlı ateşte sonra 10 dakika az ateşte kaynatın, 15 gr yağı da ekleyin.
Eriklerin geri kalanını, dilimleyin ve tart hamurunun üstüne 1 kaşık şeker serptikten sonra istediğiniz gibi dizin. Üstüne de 1 kaşık şeker daha serpin. Önceden ısıtılmış fırında 175 derecede 45-50 dakika pişirin. Tart biraz ılıyınca, üzerine sıcak sostan sürün. Vanilyalı dondurma veya krema eşliğinde servis yapın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder