Uzun yaz tatilinden sonra Ufuk’un evinde toplanıp
Dostoyevski’nin “Karamazov Kardeşler”ini tartıştık. Bir baba ve dört oğlunun
arasındaki çatışmaları konu alan 1025 sayfalık roman aşk, para, vicdan,
merhamet, din, Tanrı hakkında uzun tartışmalara yer verdiğinden bizde doyurucu
tartışmalar yaptık. Bunda Ufuk’un şık sofrası ve mükemmel yemeklerinin de
etkisi çok oldu. Günün sonunda hem midemiz hem de beynimiz bayram etmişti.:))
Tart Hamuru :
250 gr tereyağ
1 tatlı kaşığı elma sirkesi
½ bardak soğuk su
2+3/4 su bardağı un
2 yemek kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı öğütülmüş deniz tuzu
Yapılışı:
Tereyağını küçük parçalara ayırın ve 20 dakika buzlukta bekletin.
Sirke ve suyu karıştırıp kullanana kadar buzdolabında bekletin. Bir kapta un,
tuz ve şekeri karıştırın. Ufak parçalanmış tereyağını ekleyin, ve keskin bir bıçakla,
kuru karışıma tereyağını karıştırın. Tabii ki bıçağın keskin tarafı ile her
darbede tereyağlarını daha da küçük parçalara ayırarak unlu karışımla birleşmesini
sağlayın. Daha sonra su+sirke karışımında 1’er kaşık ekleyip parmak uçlarınızla
hamuru karıştırın. Su bittiğinde hamur toplanır hale gelmelidir. Hamuru 2 parçaya
bölün ve stretch filmle sarın, en az 3 saat buzdolabında bekletin. Sonra her
parçayı ayrı tart kalıplarına bir merdane yardımıyla açıp yerleştirin.
Tartın İçi ve üstü
(1 tart) için Sos:
800 gr Anjelik Erik
½ su bardağı ve 3 yemek kaşığı şeker
15 gr tereyağ
Eriklerin ikisini bir kaba rendeleyin ve ½ bardak şekerle
önce harlı ateşte sonra 10 dakika az ateşte kaynatın, 15 gr yağı da ekleyin.
Eriklerin geri kalanını, dilimleyin ve tart hamurunun üstüne
1 kaşık şeker serptikten sonra istediğiniz gibi dizin. Üstüne de 1 kaşık şeker daha
serpin. Önceden ısıtılmış fırında 175 derecede 45-50 dakika pişirin. Tart biraz
ılıyınca, üzerine sıcak sostan sürün. Vanilyalı dondurma veya
krema eşliğinde servis yapın.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder