15 Şubat 2019 Cuma

Leyla'nın Balık Çorbası



Tom Robbins’in “Parfümün Dansı” isimli romanını tartışmak için toplandığımız Leyla’nın evinde bizi şık, lezzetli ve zengin bir sofra karşıladı. Muhteşem bir Balık Çorbası ve arkasından leziz bir Hamsili Pilav sonrasında Zeytinyağlı Kereviz ve Yerelmasını da tatmadan duramadık.

Hepimizin çok beğendiği romanın her bölümü, her cümlesi hararetle tartışılırken yemeklerden bizlerden tam not aldı. Eline sağlık Leyla....

BALIK ÇORBASI (10 kişilik)

Malzemeler:

-1,5 kg levrek
-1 dolu yemek kaşığı un
-1/2 su bardağı zeytinyağı
-1 büyük soğan
-1 orta boy havuç
-1 büyükçe patates
-1/2 kapya biber
-4-5 diş sarımsak
-6-8 tane karabiber
-3-4 dal kereviz sapı
-2 adet defne yaprağı
-1 yumurta sarısı
-1/2 limon suyu
-bir tutam tuz

Yapılışı:

1,5 kg civarında levrek balığı başı kesilmeden iyice temizlenip bir tencereye konur. İçine bir soğan( dörde bölünmüş), 4-5 diş sarımsak, 6-8 karabiber tanesi, bir tutam tuz, 3-4 dal kereviz sapı , 2 tane defne yaprağı konulur. Üstüne çıkacak kadar suyla ilk önce kuvvetli, su kaynayınca kısık ateşte 20 -25 dakika pişirilir. Üstünde köpük olursa alınır. Balık çok pişmemelidir. Yumuşaması ve ortasının biraz açılması yeter. Ateşten alınan tenceredeki balık bir kaba alınarak güzelce beyaz etleri ayrılır ( soğumasını beklemeyin, ayırma işi zorlaşır). Etleri çok küçük parçalamayın. Birazcık bölme yeter. Dikkat edin , hiç kılçık ve deri kalmasın. Suyunu için süzün.
Bir tencereye 1 dolu dolu yemek kaşığı un koyun. Az bir tereyağ ile kokusu gidene kadar kavurun. Yarım su bardağı zeytinyağı ilave edin. Sonra bir büyücek soğanı küçücük yemeklik doğrayın, ilave edin ve  iyice pişirin.  Soğanlar çok çok iyi pişince -aman rengini karartmayın, çorbanın rengini bozar, gerekirse balık suyundan azar azar koyun. Ben bu aşamada biraz mikserle krem haline gelene kadar çırpıyorum. Sonra süzdüğünüz balık suyunu ilave edip kaynatın. Miktarı zevkinize göre olacak şekilde-  küp şeklinde doğranmış havuç, patates ve kapya biberleri  ilave edin.  Tadına bakıp tuz ilave edilebilir bu aşamada.  Bunlar pişince sıra 1 yumurtanın sarısı ile 1/2 limon suyunu iyice çarpıp, çorbanın suyundan yavaş yavaş bu çarpıma karıştırmaya geliyor. Bu karışımı gene yavaş yavaş çorbaya ekliyorum. Dikkat: yumurta pişmesin. Karışım sırasında çorbayı karıştırmayı ihmal etmeyin. Son aşamada didilmiş balıkları ilave edip, biraz balıkların çorba ile özleşmesini sağlamak için pişiriyorum. Misafire ikram etmeden 5 dakika önce maydanoz ve kereviz yapraklarını kesip bir taşım ağzı açık kaynatıyorum. Ağzı açık olsun ki yeşil kalsınlar...isteyen bir çıt köri koyabilir. Rengini sarartıyor ama tat veriyor. Afiyet olsun.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder