Tom Robbins’in “Parfümün Dansı” isimli romanını tartışmak
için toplandığımız Leyla’nın evinde bizi şık, lezzetli ve zengin bir sofra
karşıladı. Muhteşem bir Balık Çorbası ve arkasından leziz bir Hamsili Pilav
sonrasında Zeytinyağlı Kereviz ve Yerelmasını da tatmadan duramadık.
Hepimizin çok beğendiği romanın her bölümü, her cümlesi
hararetle tartışılırken yemeklerden bizlerden tam not aldı. Eline sağlık
Leyla....
BALIK ÇORBASI (10 kişilik)
Malzemeler:
-1,5
kg levrek
-1
dolu yemek kaşığı un
-1/2
su bardağı zeytinyağı
-1
büyük soğan
-1
orta boy havuç
-1
büyükçe patates
-1/2
kapya biber
-4-5
diş sarımsak
-6-8
tane karabiber
-3-4
dal kereviz sapı
-2
adet defne yaprağı
-1
yumurta sarısı
-1/2
limon suyu
-bir
tutam tuz
Yapılışı:
1,5
kg civarında levrek balığı başı kesilmeden iyice temizlenip bir tencereye
konur. İçine bir soğan( dörde bölünmüş), 4-5 diş sarımsak, 6-8 karabiber
tanesi, bir tutam tuz, 3-4 dal kereviz sapı , 2 tane defne yaprağı konulur.
Üstüne çıkacak kadar suyla ilk önce kuvvetli, su kaynayınca kısık ateşte 20 -25
dakika pişirilir. Üstünde köpük olursa alınır. Balık çok pişmemelidir.
Yumuşaması ve ortasının biraz açılması yeter. Ateşten alınan tenceredeki balık
bir kaba alınarak güzelce beyaz etleri ayrılır ( soğumasını beklemeyin, ayırma
işi zorlaşır). Etleri çok küçük parçalamayın. Birazcık bölme yeter. Dikkat edin
, hiç kılçık ve deri kalmasın. Suyunu için süzün.
Bir
tencereye 1 dolu dolu yemek kaşığı un koyun. Az bir tereyağ ile kokusu gidene
kadar kavurun. Yarım su bardağı zeytinyağı ilave edin. Sonra bir büyücek soğanı
küçücük yemeklik doğrayın, ilave edin ve
iyice pişirin. Soğanlar çok çok
iyi pişince -aman rengini karartmayın, çorbanın rengini bozar, gerekirse balık
suyundan azar azar koyun. Ben bu aşamada biraz mikserle krem haline gelene
kadar çırpıyorum. Sonra süzdüğünüz balık suyunu ilave edip kaynatın. Miktarı
zevkinize göre olacak şekilde- küp
şeklinde doğranmış havuç, patates ve kapya biberleri ilave edin.
Tadına bakıp tuz ilave edilebilir bu aşamada. Bunlar pişince sıra 1 yumurtanın sarısı ile
1/2 limon suyunu iyice çarpıp, çorbanın suyundan yavaş yavaş bu çarpıma
karıştırmaya geliyor. Bu karışımı gene yavaş yavaş çorbaya ekliyorum. Dikkat:
yumurta pişmesin. Karışım sırasında çorbayı karıştırmayı ihmal etmeyin. Son
aşamada didilmiş balıkları ilave edip, biraz balıkların çorba ile özleşmesini
sağlamak için pişiriyorum. Misafire ikram etmeden 5 dakika önce maydanoz ve
kereviz yapraklarını kesip bir taşım ağzı açık kaynatıyorum. Ağzı açık olsun ki
yeşil kalsınlar...isteyen bir çıt köri koyabilir. Rengini sarartıyor ama tat veriyor.
Afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder