30 Ocak 2013 Çarşamba

Erikli Tart


Malzemeler:

Tart İçin:

250 gr soğutulmuş tereyağı
1 çay kaşığı elma sirkesi
½ bardak su
385 gr (2+3/4 bardak) un
2 çorba kaşığı şeker
1 çay kaşığı tuz
 

Meyve ve sos için:

800 gr kırmızı erik
½ bardak + 3 çorba kaşığı şeker
1 çorba kaşığı eritilmiş tereyağı
 

Yapılışı:

Hamuru hazırlamak için: Sirke ve suyu bir kâsede karıştırın ve lazım oluncaya kadar buzdolabında tutun.
Un, şeker ve tuzu karıştırın. Soğutulmuş tereyağı küçük parçalara bölüp bu karışımla karıştırın.
Yavaşça sirkeli suyu ekleyip, yoğurun. Bir kâsede top haline getirip, ikiye bölün. Buzdolabında bir gün bekletin. (3 güne kadar bekletebilirsiniz, derin dondurucuda ise 3 aya kadar saklanabilir).
Tart hamurunu hazırlamak istediğinizde buzdolabından çıkarıp 2 pişirme kâğıdı arasında 25 cm’lik çapı olan bir daire şeklinde merdane ile açın. Kenarlarını tümsek şekline gelecek şekilde toplayıp, tekrar buzdolabında 15 dakika bekletin.

Fırını 190 derecede ısıtın.
2 adet eriği kenara ayırın. Diğerlerini çok ince olmamak kaydıyla doğrayın.
Ayırdığınız 2 eriği rendeleyin. Üstüne yarım bardak şeker dökün ve kenarda bekletin.
Buzdolabından hamuru çıkarıp, üstüne 1 çorba kaşığı şeker serpiştirin. Kesmiş olduğunuz erikleri üstü üste binecek şekilde yuvarlak olarak bu hamurun üstüne döşeyin. Üstüne tekrar 1/2 çorba kaşığı şeker serpiştirin. Kenarlarının üstüne bir fırça ile erimiş tereyağı sürün.
45 dakika kadar fırında pişirin.
Kenara ayırmış olduğunuz şekerlenmiş rende erikleri yüksek ateşte kaynatıp, 6-7 dakika orta ateşte pişirin. Kıvamlandığı zaman ateşten indirin, elekten geçirin.
Tartı fırından çıkarıp 10 dakika soğumasını bekleyin. Ilınmış sosu üstüne fırça ile sürün. (hepsini dökmeyebilirsiniz). Vanilya/ kaymaklı dondurma ile servis yapın.
Not: Bu tartın ılık servis edilmesi tercih edilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder