Erzurum’da
“Den Çorbası” olarak bilinen ve oldukça doyurucu bir çorba olan “Buğday
Çorbası” kış günleri için lezzetli bir seçenektir.
Malzemeler:
200 gr.
Aşurelik Buğday (büyükçe bir çay bardağı)
150 gr.
Köftelik Kıyma
500 gr.
Yoğurt
1 Yemek
Kaşığı Un
1 Soğan
1 Domates
½ Demet
Dereotu
Yapılışı:
-
Bir saat sıcak suda
beklettiğiniz buğdayı yumuşayıncaya kadar haşlayıp, süzün.
-
Yoğurt ve unu
karıştırıp üzerine 1lt. su ekleyin. İçerisindeki topaklanmayı önlemek için
süzgeçten geçirerek bir tencereye boşaltın. İçine bir çay kaşığı tuz koyun.
-
Kıymayı bir çay
kaşığı tuz ile karıştırıp minik yuvarlak köfteler yapın ve ateşe koyduğunuz
tencereye dökün.
-
Yoğurtlu köfteli
karışım kaynayınca içine buğdayı koyup ateşi kısığa alın ve sık sık
karıştırarak 15 – 20 dakika kaynatın. (İsterseniz içine bir et bulyon
atabilirsiniz veya evinizde varsa bir bardak suyun yerine bir bardak et suyu
koyabilirsiniz.)
-
Diğer tarafta küçük
bir tencereye biraz zeytinyağı koyup küçük küçük doğradığınız soğanları
pembeleşinceye kadar çevirin, içine yine küçük doğradığınız domatesi koyup 2-3
dakika daha pişirin.
-
Soğanlı domatesi
çorbanın içine döküp 2-3 dakika daha birlikte kaynatın. Çorbayı ateşten
aldıktan sonra üzerine yarım demet dereotu doğrayın ve karıştırın. Afiyet
olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder