Malzemeler:
Kek için:
- 180 gram bitter çikolata
- 180 gram
tereyağı, oda sıcaklığında
- 1 su
bardağı (200 gram) şeker
- 1/4 çay
kaşığı tuz
- 4 adet yumurta,
oda sıcaklığında
- 200 gram tuzsuz
kavrulmuş fındık
Çikolata sosu
için:
- 80 gram tereyağı,
oda sıcaklığında
- 50 gram
bitter (%70 kakao oranı) çikolata
- 90 gram
sütlü (%36 – 40 kakao oranı) çikolata
- ½ çay
bardağı süt
- 1 portakal
rendesi
Yapılışı:
- Çikolatalı sosunu oda sıcaklığında koyulaşmaya bırakacağınız için önce onu hazırlayın. Çikolataları bir ekmek bıçağı yardımıyla doğrayıp orta boy ısıya dayanıklı bir kabın içine koyun, içi iki parmak hafif fokurdayan su dolu ufak bir tencerenin üzerine oturtarak alttan gelen buhar yardımıyla eritin. (içinde çikolata duran kabın tabanı suya değmeyecek).
- Çikolata
tamamen eriyince kabı suyun üzerinden alıp tereyağını ekleyin ve bir
spatula yardımıyla bütün tereyağı parçaları eriyene dek, yaklaşık 5 dakika
boyunca karıştırın. İçine portakal kabuğu rendesi ve sütü katıp 3-4 dakika
daha karıştırın. Çikolatalı sos hazır olduğunda yaklaşık 45 dakika boyunca
oda sıcaklığında soğuyup koyulaşmaya bırakın.
- Sos
soğurken fırınınızı 150 derecede ısıtmaya başlayın.
- 23 cm
çapında yuvarlak bir kek kalıbının tabanına yağlı pişirme kâğıdı serin.
- Kek
kısmını hazırlamak için çikolatayı bir ekmek bıçağı yardımıyla doğrayıp
orta boy ısıya dayanıklı bir kabın içine koyun, içi iki parmak hafif
fokurdayan su dolu ufak bir tencerenin üzerine oturtarak alttan gelen
buhar yardımıyla eritin.
- Fındıkları
şekerin 1/4 su bardaklık (50 gram) kısmıyla beraber bir mutfak robotunun
haznesine koyup un haline gelene kadar kısa aralıklarla çalıştırarak
geçirin. Çok uzun süre öğütürseniz fındık unu yerine fındık ezmesi elde
edebilirsiniz, dikkatli olmalısınız.
- Oda
sıcaklığına gelmiş tereyağını ufak parçalara bölüp bir karıştırma kabında
1 dakika tek başına çırpın. Ardından geriye kalan 3/4 su bardağı şekeri ve
tuzu ekleyip 5 dakika daha yüksek hızda çırpın.
- Yumurtaları
teker teker ekleyip orta hızda çırpmaya devam edin.
- Son olarak
erimiş çikolatayı (eğer sertleştiyse tekrar benmaride akışkan hale gelene
kadar bekletin) ekleyip 1 dakika daha çırpın.
- Bu
karışıma un haline getirdiğiniz fındığı döküp bir spatula yardımıyla
fındık unu taneleri harca iyice yedirilene kadar karıştırın ve kenarda
bekleyen kek kalıbına boşaltıp üzerini elinizden geldiği kadar düzleyin ve
fırına verin.
- 150
derecede yaklaşık 40-45 dakika pişirdikten sonra fırından alıp kalıbın
içinde oda sıcaklığına gelmesini bekleyin. Kek soğuduktan sonra kenarından
iki parmak kalınlığında çatlayacaktır ve ortasına oranla daha tepede
kalacaktır.
- Kek
kalıbını kendinden daha büyük bir tabağa ters çevirip üzerindeki yağlı kâğıdı
sıyırın Soğuyan çikolatalı sosu üzerine ve kenarlarına yayıp bir spatula
yardımıyla düzleyin.
- Sosun ipeksi
kıvamının bozulmaması için bu pastayı oda sıcaklığında saklamanız
gerekiyor.
Not: Bu pastada fındık yerine cevizde kullanabilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder