24 Aralık 2012 Pazartesi

Fındıklı Çikolatalı Pasta


Malzemeler:

Kek için:
  • 180 gram bitter çikolata
  • 180 gram tereyağı, oda sıcaklığında
  • 1 su bardağı (200 gram) şeker
  • 1/4 çay kaşığı tuz
  • 4 adet yumurta, oda sıcaklığında
  • 200 gram tuzsuz kavrulmuş fındık

Çikolata sosu için:
  • 80 gram tereyağı, oda sıcaklığında
  • 50 gram bitter (%70 kakao oranı) çikolata
  • 90 gram sütlü (%36 – 40 kakao oranı) çikolata
  • ½ çay bardağı süt
  • 1 portakal rendesi

Yapılışı:
  1. Çikolatalı sosunu oda sıcaklığında koyulaşmaya bırakacağınız için önce onu hazırlayın. Çikolataları bir ekmek bıçağı yardımıyla doğrayıp orta boy ısıya dayanıklı bir kabın içine koyun, içi iki parmak hafif fokurdayan su dolu ufak bir tencerenin üzerine oturtarak alttan gelen buhar yardımıyla eritin. (içinde çikolata duran kabın tabanı suya değmeyecek).
  2. Çikolata tamamen eriyince kabı suyun üzerinden alıp tereyağını ekleyin ve bir spatula yardımıyla bütün tereyağı parçaları eriyene dek, yaklaşık 5 dakika boyunca karıştırın. İçine portakal kabuğu rendesi ve sütü katıp 3-4 dakika daha karıştırın. Çikolatalı sos hazır olduğunda yaklaşık 45 dakika boyunca oda sıcaklığında soğuyup koyulaşmaya bırakın.
  3. Sos soğurken fırınınızı 150 derecede ısıtmaya başlayın.
  4. 23 cm çapında yuvarlak bir kek kalıbının tabanına yağlı pişirme kâğıdı serin.
  5. Kek kısmını hazırlamak için çikolatayı bir ekmek bıçağı yardımıyla doğrayıp orta boy ısıya dayanıklı bir kabın içine koyun, içi iki parmak hafif fokurdayan su dolu ufak bir tencerenin üzerine oturtarak alttan gelen buhar yardımıyla eritin.
  6. Fındıkları şekerin 1/4 su bardaklık (50 gram) kısmıyla beraber bir mutfak robotunun haznesine koyup un haline gelene kadar kısa aralıklarla çalıştırarak geçirin. Çok uzun süre öğütürseniz fındık unu yerine fındık ezmesi elde edebilirsiniz, dikkatli olmalısınız.
  7. Oda sıcaklığına gelmiş tereyağını ufak parçalara bölüp bir karıştırma kabında 1 dakika tek başına çırpın. Ardından geriye kalan 3/4 su bardağı şekeri ve tuzu ekleyip 5 dakika daha yüksek hızda çırpın.
  8. Yumurtaları teker teker ekleyip orta hızda çırpmaya devam edin.
  9. Son olarak erimiş çikolatayı (eğer sertleştiyse tekrar benmaride akışkan hale gelene kadar bekletin) ekleyip 1 dakika daha çırpın.
  10. Bu karışıma un haline getirdiğiniz fındığı döküp bir spatula yardımıyla fındık unu taneleri harca iyice yedirilene kadar karıştırın ve kenarda bekleyen kek kalıbına boşaltıp üzerini elinizden geldiği kadar düzleyin ve fırına verin.
  11. 150 derecede yaklaşık 40-45 dakika pişirdikten sonra fırından alıp kalıbın içinde oda sıcaklığına gelmesini bekleyin. Kek soğuduktan sonra kenarından iki parmak kalınlığında çatlayacaktır ve ortasına oranla daha tepede kalacaktır.
  12. Kek kalıbını kendinden daha büyük bir tabağa ters çevirip üzerindeki yağlı kâğıdı sıyırın Soğuyan çikolatalı sosu üzerine ve kenarlarına yayıp bir spatula yardımıyla düzleyin.
  13. Sosun ipeksi kıvamının bozulmaması için bu pastayı oda sıcaklığında saklamanız gerekiyor.

Not: Bu pastada fındık yerine cevizde kullanabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder