4 Şubat 2016 Perşembe

Demet'in "Tapas"ları


Kitap Kulübümüzün 2015 yılındaki son toplantısı Aralık ayında Demet’in evinde idi. Umberto Eco’nun son romanı olan “Sıfır Sayı”yı tartıştığımız toplantıda Barcelo’nadan yeni dönen Demet, orada tadıp beğendiği İspanyol mutfağı denildiği zaman ilk akla gelen “Tapas”lardan bazılarını bize de yapmıştı.  





JALOPENA (KÖY BİBERİ) İLE TAPAS

Malzemeler:

3 yumurta (sarısı ve beyazı ayrılacak)
55 gr un
325 gr çedar peynir
16 adet taze köy biberi
Derin kızartmak için ayçiçek yağı

Yapılışı:

1-     Yumurta beyazını ser beyaz köpük olana dek mixer ile çırp.
2-     Yumurta sarısını ayrı bir kapta çırp ve beyaz ile yukarıdan aşağıya çevirerek (folding) birbirine karıştır.
3-     Derin olmayan bir kapa unu koy ve yay.
4-     225gr kadar çedar peyniri parmak gibi kes, kalanını rendele.
5-     Biberlerin karınlarını yarıp içinden tohumunu çıkar ve kestiğin çedarları boydan boya yerleştir.
6-     Biberleri ilk önce yumurtaya sonra una  bula. Sonra yağda kızart, Pembeleşince çıkarıp bir kağıt üzerinde yağını bırakmasını bekle.
7-     Derin olmayan bir payrekste yan yana dizip, üzerine rendelenmiş çedarı serp.
8-     Önceden ısıtılmış fırında çedar eriyinceye kadar ısıt ve servis et.






CHORİZO DOLGULU MANTAR TAPAS

Malzemeler:

24 adet kestane mantarı (her biri 4cm çapında)
140 gr Chorizo ( yerine sucuk kullanılabilir)
1 çorba kaşığı zeytinyağı
6 adet ince doğranmış taze soğan
80 gr çekilmiş kuru beyaz ekmek içi
1 limon ince rendelenmiş  limon kabuğu
2 çorba kaşığı çok ince doğranmış maydanoz
Tuz ve biber

Yapılışı:

1-     Fırını 180 derecede ısıt. Mantarların saplarını ayır. Onları çok ince olarak doğra. Mantarları fırça ile zeytinyağla. Tuz ve biber serp.
2-     Derin olmayan bir tepsiye diz.
3-     Chorizoları ince şekilde doğra. Bir tavada 3-5 dakika sotele. Mümkün olduğu kadar yağ tavada kalsın.
4-     Chorizoları başka kaba al. Tavadaki kalan yağa taze soğan ve küçük doğranmış mantarları ekle. Tuz ve biber ekleyerek 3-5 dak. sotele.
5-     Derin bir kabın içinde bulunan chorizolara sotelenmiş soğan, mantar, kuru ekmek içi, limon redesini ekle. Gerekirse tuz ve biberde koy.
6-     Bu karışımı tepsiye dizmiş olduğun mantarların içine küçük bir kaşıkla doldur.
7-     Önceden ısıtılmış fırında 15 dak. kadar pişir.
8-     Fırından çıkartıp 5 dak. kadar yağlı kağıt üzerinde tut ve servis tabağına geçir.


KATALAN ISPANAĞI

Malzemeler:

4 çorba kaşığı kuru üzüm
900 gr. Yıkanmış ıspanak
2 çorba kaşığı zeytin yağı
1 büyük sarımsak dişi, ince doğranmış
2 çorba kaşığı dolmalık fıstık
1 tutam acı pu biber
Tuz ve biber

Yapılışı:

1-     Üzümleri 15 dak. kadar ılık suda beklet.
2-     Ispanakları bir tencerede yaprakları ıslatacak kadar suda yüksek ateşte 3-5 dak. kadar yaprakların yumuşatacak kadar çevir. Kenara alıp, soğuduğunda sıkarak fazla suyunu al.
3-     Wok gibi bir tencerede orta ateşte yağı kızdır vesarımsağı ekleyip, 1-2 dak. pembeleşinceye kadar sotele ve üzümü, dolmalık fıstığı, kırmızı pul biberi ekleyip 2 dak. pembeleşinciye kadar çevir.
4-     Ispanakları ekleyip, tuz ve biberi de ilave edip 3-5 dak. kadar sotele.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder