1 Şubat 2012 Çarşamba

Bademli - Vişneli Tart


Malzemeler:

Hamuru  için:
1.5 su bardağı un
1/2 su bardağı pudra şekeri
1/4 çay kaşığı tuz
125 gr tereyağı
1 yumurta sarısı 
Üstü için:
1 su bardağı badem (tuzsuz, kavrulmamış)
1 yumurta
1/2 su bardağı şeker
1/4 tatlı kaşığı tuz
3 çorba kaşığı tereyağı, küp küp kesilmiş
1.5 su bardağı vişne, çekirdekleri çıkarılmış
 Yapılışı:
Fırını önceden 190C’de ısıtın.
Mutfak robotunda unu, şekeri ve tuzu karıştırın. Küp küp kestiğiniz soğuk tereyağı ekleyip minik bezelye büyüklüğünde parçalar haline gelene kadar karıştırın. Yumurta sarısını ekleyin ve biraz daha karıştırın. Bir parşömen kâğıdının üzerine hamuru döküp yuvarlak bir top hale getirin. Üzerine bastırarak biraz düzledikten sonra paketleyip hava geçirmeyen bir buzdolabı poşetine koyun ve buzdolabında en az 1 saat dinlendirin. Eğer hemen kullanmayacaksanız, dondurucuda 1 hafta kadar saklayabilirsiniz. Tartı yapacağınız günün önceki akşamından buzdolabı kısmına koyup açabilirsiniz.
23 santimlik bir tart kalıbını tereyağlayıp bu hamuru ortasına koyun ve parmaklarınızla kenarlarına ve tabanına eşit şekilde yayın. Alüminyum bir folyoyu ya da parşömen kağıdı tart hamurunun üzerine serip nohutları tepesine yerleştirin ve fırına verin. Bu şekilde 20 dakika pişirdikten sonra fırından alın, nohutları ve folyoyu kaldırıp soğumaya bırakın.
Eğer bademleriniz kabukluysa ufak bir tencereye koyun, üzerini kapayacak kadar kaynar su döküp 10-15 dakika kaynatın. Ardından soğuk suyla yıkayıp kabuklarını çıkarın ve iyice kurulayın. Ama artık soyulmuş badem veya file badem satılıyor onları kullanabilirsiniz.
Bademleri, şekeri ve tuzu mutfak robotunda un haline gelene kadar karıştırın. Tereyağı parçalarını ve yumurtayı da ekleyip yumuşak bir karışım olana kadar karıştırmaya devam edin.
Fırından çıkarıp soğuttuğunuz tart hamurunun üzerine döküp tepesini bir spatulayla düzleyin. Tepesine vişneleri dizin ve 180 derecedeki fırında 35-40 dakika daha pişirin. Ilık olarak servis yapın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder