4,5 su bardağı
unu, 1,5 tatlı kaşığı tuzu ve yaklaşık 1,5 su bardağı ılık suyu karıştırarak
sert kıvamda hamuru hazırlayın, üstünü kapatıp dinlenmeye bırakın.
Aslında börek içi
pırasalı da olabilir ancak ben 350 gr kıyma, bir baş soğan ve 1 orta boy rendelenmiş
patatesi bir çay bardağı sıvı yağ ile hafif kavurarak yaptım. Şayet pırasa ile
yapmak isterseniz 4 adet orta kalınlıkta pırasayı ince doğrayıp sıvı yağda 10
dakika pişirin. Tuz ve karabiber ilave edin. Soğuduktan sonra 1 su bardağı
ezilmiş peyniri (yağsız beyaz ve dil peyniri karışımını ben tercih
ediyorum) karışıma ilave edip, 2 yumurta ekleyin.
Hamur
dinlendikten sonra önce 2 ye sonra her parçayı 15 e bölün ve 30 tane beze yapın
( elinizle güzelce ovarak küçük yuvarlaklar yapın). Bezelerin her birini
unla tatlı tabağı büyüklüğünde açın ( merdane ile açabilirsiniz ). 125 gr
erimiş tereyağını bir çay bardağı sıvı yağ ile karıştırın. Açtığınız bezelerin
arasına bu yağ karışımından sürerek 5 katlı 6 tane küme yapın ( kümelerin
üstüne yağ sürmeyin ve üstünü hafifçe bastırın ki hamurlar yağ ile birbirine
yapışsın). Her bir kümeyi elinizle veya merdane ile açın ( hamuru koyacağınız
tepsi büyüklüğünde). Aralarına yağ ve daha önce hazırladığınız malzemeyi koyup
6 katlı bir börek haline getirin (gerçekte 30 katlı). En üstüne kalan yağı
sürüp bıçakla dilimleyin. Ben genellikle üçgen şeklinde dilimliyorum, sanki bir
çiçek gibi oluyor ( üçgenlerin üst tepesi yuvarlak tepsinin tam ortasına
geliyor). 170 derece ısıtılmış fırında 45 dakika pişirin. Afiyet olsun…
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder