21 Mart 2012 Çarşamba

Havuçlu Kek



Malzemeler:

-4 adet oda sıcaklığında yumurta
-1.5 su bardağı esmer şeker (beyaz şeker de olabilir. Ben esmer seviyorum)
-2 su bardağı ince tarafından rendelenmiş havuç (bazıları 1 bardak havuç ve küp şeklinde doğranmış bir yeşil elma da koyuyorlar, güzel oluyor. O zaman havuçlar iri tarafından rendelenebilir)
-1 su bardağı sıvıyağ
-1 paket kabartma tozu
-3 su bardağı un
-1 çorba kaşığı tarçın ( tarçın kokusunun ağırlığını tercih etmeyen 1 tatlı kaşığı da koyabilir)
-1 su bardağı iri çekilmiş ceviz
-üstü için 1 çorba kaşığı pudra şekeri

Yapılışı:

-Yumurtalar toz şeker ile  4-5 dakika kadar çırpılır. Sıvıyağ ve tarçın ilave edip tekrar çırpılır.
-Karışıma un ve kabartma tozu elenerek ilave edilir.
-En son rendelenmiş havuç ve ceviz ilave edilir.
-26 cm çapında kek kalıbı yağlanıp, unlanarak  hamur aktarılır ve 150 derece ısıtılmış fırında 45-50 dakika pişirilir.
-Soğuyunca üstüne pudra şekeri dökülür. Afiyet olsun.

Not: Hamuru hazırlarken malzemeyi koyuş sırası önemli.
Kalıp 26 cm çaplı olmalı. Benim son kullandığım kap küçük olduğundan hamur sıkıştı, katılaştı, güzel olmadı. Hâlbuki her zaman kullandığım 26 cm’lik kalıpta yumuşak ve lezzetli oluyor.
Daha tatlı sevenler 2 su bardağı şeker de koyabilirler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder